Verighete din titan
Verighete din titan
Afla Informatii generale despre titan:
- Originea numelui si trasaturile metalului.
- Argumente pro si contra alegerii verighetelor din titan.
- Ce tipuri de finisaje sau culori pot avea verighetele din titan.
- Cum trebuie curatate si ingrijite verighetele din titan?
Avantajele bijuteriilor din titan
Denumirea de titan
Materialul a fost denumit dupa fiintele mitologice, nascute din Mama Pamant si Tatal Cer. Aceste fiinte superioare, erau cunoscute pentru marimea lor gigantesca si pentru puterile lor uimitoare.
Titanul – metal pretios
Desi titanul se regaseste din belsug pe pamant, este listat ca metal pretios, alaturi de alte metale pretioase precum: aur, argint, platina si paladiu.
Un metal, pentru a fi considerat pretios trebuie sa aiba o compozitie chimica rara si o valoare economica ridicata. Metalele pretioase sunt de asemenea stralucitoare, dure, rezistente si cu puncte de topire ridicate. Metalele pretioase formeaza aliaje alaturi de alte metale, fapt ce le face ideale pentru productia de bijuterii, iar titanul contine toate aceste caracteristici.
Caracteristicile titanului:
- Titanul - si implicit verighetele din titan – este de 4 ori mai dur decat argintul, de 3 ori mai rezistent decat aurul si de doua ori mai tare decat platina. Deci verighetele din titan vor rezista mai bine decat verighetele din metalele pretioase mai sus enumerate;
- Titanul este un metal extrem de usor, din acest motiv este deseori utilizat in industria aero-spatiala: avioane sau rachete, insa si in industria medicala: implanturi.
- Titanul este un metal bio-compatibil, ceea ce inseamna ca poate fi folosit in interiorul corpului pentru implanturi, placute sau chiar pacemaker-e.
De ce sa alegem verighete din titan? Argumente pro si contra:
✅ Argumente pro:
- Verighetele din titan sunt foarte usoare – folosindu-se deseori pentru ele comparatiile de genul „usoare ca o pana” - si totusi incredibil de rezistente si durabile;
- Verighetele din titan sunt mult mai ieftine decat aurul sau platina si totusi sunt la fel de atragatoare;
- Verighetele din titan sunt ideale pentru pielea sensibila si cu diferite alergii la metal, deoarece nu reactioneaza in niciun fel cu transpiratia sau alte fluide ale corpului si nu lasa niciun fel de urma de culoare pe piele;
- Verighetele din titan nu au nevoie de o „servisare”, intretinere, atat de deasa ca in cazul altor tipuri de verighete;
- De cateva ori mai rezistente decat aurul, verighetele din titan se vor zgaria sau deforma mult mai putin decat traditionalele verighete din aur galben;
- Verighetele din titan nu se oxideaza spre deosebire de anumite tipuri de verighete din aur sau argint;
- Verighetele din titan pot fi colorate in diferite nuante;
- Datorita maleabilitatii lui, verighetele din titan pot avea orice tip de finisare: de la o textura „iced”, adica cu diferite zgarieturi circulare, neregulate, pana la o finisare lucioasa. Pietrele folosite in verighetele din titan pot fi si ele incasetate in diferite forme: de la cele tintuite in metal, pana la tipul de prindere „in tensiune”.
- In cazuri extreme verighetele din titan pot fi taiate de pe degete.
Argumente contra:
- Verighetelor din titan nu li se poate aplica tintuirea cu gherute;
- Modificarea in plus a marimii unei verighete din titan, adica marirea ei, este dificil de realizat. Daca totusi este cazul, marirea unei verighete se va realiza doar prin pilirea metalului. Rezultatul va fi o verigheta cu diametru mai mare, insa si cu peretii usor mai subtiri decat cei ai verighetei initiale.
- Titanul nu poate fi sudat, deci verighetele din titan nu pot fi micsorate cu una sau mai multe marimi. Ele trebuie refacute de la 0;
- Desi verighetele din titan sunt rezistente la zgarieturi, totusi pot aparea unele mai adanci. Chiar si acestea insa pot fi reparate daca verighetele sunt duse la un bijutier;
- Titanul colorat se decoloreaza in timp si daca se intampla asta, este nevoie de o reaplicare a culorii.
Culorile verighetelor din titan:
Pe langa culoarea tipica de gri metalic a titanului, verighetele din titan pot avea numeroase nuante, culori, incrustatii si adaosuri. De exemplu pot exista verighete din titan de culoare neagra, dar si verighete din titan cu modele si insertii de aur sau chiar verighete din titan suflate/placate cu aur de diferite nuante: alb, roz sau galben.
De asemenea titanul poate fi placat in orice nunanta, de aceea culorile verighetelor din titan pot varia de la nuante de gri sau argintiu precum platina, la nuante de negru sau roz, galben, mov, etc.
Totusi aceasta aplicare de culoare, care se realizeaza prin electroliza, inseamna depunerea unui strat micronic de culoare peste verigheta din titan.
Ca urmarea a faptului ca acest strat este superficial, vor incepe sa apara zgarieturi imediat dupa primele purtari, iar culoarea verighetei se va sterge in scurt timp.
De aceea recomandam doar nuantele de gri, argintiu sau negru ale verighetelor din titan, in variantele lor simple sau cu incrustatii de aur.
Ce tipuri de finisaje pot fi folosite pentru verighetele din titan:
Deoarece titanul este un metal maleabil, verighetele din titan pot avea diferite tipuri de finisaje: de la cele matisate sau zgariate, pana la cele ciocanite sau lucioase.
Cum se curata verighetele din titan?
Verighetele din titan se pot curata usor cu orice substanta de curatare a geamurilor si apa calda. Mai intai va trebui sa lasati verighetele la inmuiat in solutia de curatare a geamurilor pentru aproximativ un minut.
Dupa aceea clatiti foarte bine cu apa calda. Lasati verighetele sa se usuce singure, nu incercati sa le uscati dumneavoastra prin stergere sau frecare deoarece aceasta actiune poate zgaria sau oxida verighetele.
Daca verighetele n-au mai fost curatate de ceva vreme, este posibil sa fie necesar sa refaceti sau sa repetati operatiunea.
Daca insa verighetele sunt foarte uzate sau zgariate, se recomanda aducerea acestora la un bijutier. Acolo vor fi slefuite si li se va reda stralucirea initiala.