Verighete din aur alb

Verighete din aur alb

Verighetele din aur alb si cum se realizeaza acestea. Ce implica placarea cu rodiu a verighetelor din aur alb? Sunt verighetele din aur alb de 18 kt mai bune decat verighetele din aur alb de 14 kt? Intretinerea, modificarea si repararea verighetelor din aur alb.

Ce este aurul alb?

Aurul alb este creat din aur pur, de 24 kt, si dintr-un aliaj care ii confera nuanta de alb. Deoarece aurul pur este galben si foarte moale, este nevoie de acest aliaj care ajuta la cresterea duritatii aurului rezultat, adica aur alb de 14 kt sau aur alb de 18kt. 

De obicei verighetele si inelele de logodna din aur alb au o usoara nuanta gri sau galbuie. Cu cat este mai ridicat karatajul aurului din inel, cu atat va fi mai vizibila nuanta galbuie.

Explicatia este simpla: canditatea de aur pur (care are o culoare galbena puternica, intensa) este mai mare decat cantitatea de aliaj (cel care da nuanta de alb aurului alb). De aceea o pereche de verighete de aur alb de 18kt vor fi usor mai galbui decat o pereche de verighete de aur alb de 14k. 

Rodinarea aurului alb

Rodiu este un metal pretios foarte rar, de culoare alb-stralucitoare, din familia platinei.

Datorita culorii lui atat de frumoasa, este des utilizat in bijuterii, pentru acoperirea cu un strat de rodiu a aurului alb sau cateodata chiar a argintului, impiedicandu-l pe acesta din urma sa mai oxideze (cel putin pe perioada cat rezista placarea sau suflarea).

Marea majoritate a pieselor din aur alb din vitrinele bijutierilor sunt rodinate, de unde vine aceasta culoare de alb stralucitor cu care ne-am obisnuit, atunci cand de gandim la aurul alb. 

Placarea cu rodiu este o operatiune prin care peste verighetele din aur alb de 14kt sau de 18kt se depune un strat de rodiu. Acest strat insa are o durata de viata limitata, durata care depinde de frecventa si calitatea purtarii verighetelor din aur alb. 

Ce varianta sa aleg? Verighete din aur alb de 14K sau de 18K?

Diferente:

 • O verigheta din aur alb de 14kt are 58,3% aur pur si 41,6% aliaj, iar o verigheta din aur alb de 18kt are 75% aur pur si 24,9% aliaj. In concluzie o verigheta din aur alb de 18kt are mai mult aur pur decat cea de 14kt;
 • Ambele tipuri de verighete (si cea de 14kt si cea de 18kt) vor fi rodinate inainte de a ajunge la clientul final, insa dupa o perioada de purtare, cand stratul de rodiu se va eroda (toci), verigheta din aur alb de 14kt va avea o nuanta usor mai alba decat dea de 18kt, care va fi mai galbuie;
 • Ambele tipuri de verighete, de 14kt sau de 18kt, au o duritate relativ crescuta datorita aurului alb, asa ca exceptand cazul in care lucrati excesiv de mult cu mainile, nu se va observa nicio diferenta. Pur informativ: exista o scala a duritatii, numita scala Mohs. Pe aceasta scala Mohs, aurul pur (24kt ) are o duritate de 2.5, aurul alb de 18kt are o duritate de 2.75 – 2.8, iar aurul de 14kt are o duritate de 3.5 pana la 4. 

Ce trebuie sa fac daca....?

 • Mi se zgarie verigheta din aur alb: trebuie adusa la un bijutier, pentru a fi slefuita si rodinata din nou;
 • S-a tocit stratul de rodiu: verighetele trebuie aduse la bijutier periodic pentru a fi intretinute si pentru a li se prelungi viata. Verificati cu bijutierul de unde ati achizitionat verighetele din aur alb, este foarte posibil ca intretinerea lor sa fie inclusa in pretul achizitiei initiale;  
 • Verigheta imi face rana: exista posibilitatea ca verighta sa fie fixa si din acest motiv pielea de sub ea sa nu poata „respira”, adica sa nu ia contact cu aerul. In aceste conditii pot ramane sub verigheta resturi de detergenti, umezeala sau chiar bacterii, care in timp sa raneasca pielea. In aceste situatii recomandam sa veniti cu verigheta la bijutier pentru a fi marita cu un numar;
 • Verigheta mi-a ramas mica: in acest caz, ca si in cazul anterior, recomandam o vizita la bijutierul dumneavoastra, pentru a mari verigheta. In cazul verighetelor din aur alb, acest proces presupune:
  • aflarea noii masuri necesare;
  • deciderea asupra variantei de marire: daca trebuie marita doar cu o marime, se poate incerca marirea fara ca verigheta din aur alb sa fie taiata. Daca insa este nevoie de o marire cu mai mult de unu numar, va fi necesara taierea verighetei si adaugarea de material extra, 
  • lipirea sau sudarea la loc a verighetei, 
  • slefuirea si retexturarea, in cazul in care avea vreo textura si la final 
  • rodinarea acesteia. 

 • Pietrele din verigheta si-au pierdut din stralucire: cel mai probabil sub pietrele din verigheta dumneavoastra au intrat si ramas acolo microparticule de materii organice sau anorganice: resturi de piele, particule de sapun, etc.
 • Pentru o curatire profesionista, fara a pune in pericol pietrele, va recomandam sa le trimiteti bijutierului dumneavoastra. De asemenea va recomandam, ca la achizitionarea verighetelor sa verificati daca aceasta operatiune este gratuita de-a lungul timpului.

  Inele din Aur cu Diamant

  Inele din Aur cu Diamant

  Descopera selectia noastra de bijuterii din aur si diamante

  Vezi colectia
  Coliere cu diamant

  Coliere cu diamant

  Colier din aur 14K si "Naked Diamond"

  Vezi oferta ♥