Verighete din Aur roz

Verighete din aur roz

Descrierea compozititei verighetelor din aur roz si a momentului cand aurul roz a fost creat  si ulterior cand a preluat o pozitie fruntasa pe scena internationala a bijuteriilor. Verighetele din aur roz – mituri si realitati. 

Verighete Aur Roz – compozitie, karataje si culori

Aurul roz reprezinta un aliaj creat, in principal, din aur pur de 24 karate, cupru si argint. Amestecul si cantitatea celor trei metale da atat karatajul aurului folosit in bijuterii, cat si diferentele dintre nuante. Aurul roz poate avea o paleta intreaga de nuante, de la aurul rosu, pana la aurul gaben -roze. Aliajul creat doar din aur pur si cupru are nuanta cea mai intensa si poarta denumirea de aur rosu. 

In general, cel mai folosit tip de aliaj de aur roz este cel in care aurul pur este 75%, iar amestecul de cupru si argint reprezinta 25%. Aliajul rezultat cu aceste 3 metale, in aceste procente este aurul roz de 18Kt. La noi in tara este insa preferat aurul roz de 14kt, in care aurul pur are un procent de 57,5%. 

Cand au ajuns verighete aur roz la moda?

Desi poate parea un concept simplu si desi s-au descoperit dovezi ale utilizarii aurului roz cu mult inainte, de fapt moda acestui tip de aur a inceput relativ de curand si anume in prima parte a secolului 19. 

Crearea si lansarea aliajului de aur roz si rosu este atribuita faimosului bijutier Carl Faberge, care i-a pus numele de „aur rusesc”. 

Mai tarziu, in perioada anilor 1920 si a curentului artistic „Art Nuveau”, aurul roz a ajuns in Statele Unite ale Americii, unde a castigat popularitate, fiind des intrebuintat in inele de logodna, verighete si „fine jewelry”.  

O alta etapa extrem de importanta in consolidarea celebritatii aurului roz a fost momentul in care cunoscuta casa de bijuterii Cartier a creat un model de inel din trei verigi interconectate, cu trei tipuri diferite de aur, bine-cunoscut sub denumirea de „Inel Trinity”. 

Verighete Aur Roz: Cele mai frecvente intrebari  

 • I: Aurul roz oxideaza? R: Adevarat
 • Aurul roz este compus din aur pur, aur de 24 de karate, si un aliaj. In componenta aliajului folosit la crearea aurului roz sau aurului rosu predomina cuprul, ceea ce-i si da acea placuta culoare portocaliu-roze.

  Cuprul reactioneaza la sulf, de aceea contactul verighetelor din aur roz pot oxida in contact cu anumite mancaruri cu ar fi ouale sau ceapa. Oxidarea poate fi cauzata uneori de anumite tipuri de sampon ani-matreata sau diferite produse cosmetice. 

 • I: Verighetele din aur roz sau inelele din aur roz oxideaza mai putin decat pandantivele, charmurile sau cerceii din aur roz. R: Fals 
 • Verighetele din aur roz si inelele din aur roz, in general, oxideaza la fel ca restul bijuteriilor din aur roz. Motivul pentru care, totusi, oxidarea este mai putin vizibila la acestea, ar fi ca verighetele din aur roz se „auto slefuiesc” si se „auto curata” prin purtare si prin contactul constant cu textile (haine, prospape), cu apa sau sapun. Prin comparatie, restul bijuteriilor intra in contact mult mai putin cu factorii de slefuire sau curatare mentionati mai sus (textile, apa, sapun) si de aceea oxidarea este mai vizibila si mai pregnanta. 

 • I: Aurul roz se gaseste in natura direct cu aceasta culoare de roz sau rosu. R: Fals
 • Aurul pur are doar culoarea galbena. In general aurul extras din natura este aurul de 24 karate si prezinta culoarea galbena. Exista totusi si unele exceptii, in care zacamintele de aur au anumite impuritati, iar aurul extras si prelucrat are culoarea galbena. Dovezi care sustin aceasta teorie se regasesc inca din antichitate, in monede romane. 

 • I: Verigheta din aur roz este mai moale decat verigheta din aur galben. R: Adevarat

 • Pentru acelasi tip de karataj si acelasi model, verighetele din aur galben vor avea o duritate mai ridicata decat verighetele din aur roz. Acest fapt este rezultatul cuprului – un metal moale - din aliajul de aur roz. De aceea daca sunteti o persoana care lucreaza mult cu mainile sau care este usor neatenta cu bijuteriile, este posibil ca verighetele din aur roz sa nu fie alegerea ideala. 

 • I: Verighetele din aur roz sunt hipo alergenice. R: Fals
 • Verighetele din aur roz nu sunt hipo alergenice, deci daca stiti ca sunteti alergici la cupru, ar fi preferabil sa alegeti un alt tip de aliaj de aur pentru verighetele dumneavoastra.  In acelasi timp, cupru are un grad crescut de a oxida, ceea ce poate duce in timp la schimbarea culorilor bijuteriilor dumneavoastra. 

  Cu toate acestea, gratie culorii roze-trandafirie a aurului roz, verighetele si inelele de logodna au un aer subtil, elegant si romantic .

  Inele din Aur cu Diamant

  Inele din Aur cu Diamant

  Descopera selectia noastra de bijuterii din aur si diamante

  Vezi colectia
  Coliere cu diamant

  Coliere cu diamant

  Colier din aur 14K si "Naked Diamond"

  Vezi oferta ♥