Inele cu piatra

Inele cu piatra - Introducere

Din acest articole vei afla:

  • Scurta descriere a duritatii pietrelor
  • Tipuri de taieturi ale pietrelor in functie de duritate, sau alte criterii.
  • Diferite tipuri de monturi ale inelelor cu piatra.
  • Cum si de ce alegem sa purtam inele cu piatra.

Inele cu piatra: Duritatea pietrelor

Inelele sunt unele dintre cele mai versatile piese de bijuterie. Daca insa, pe langa frumusetea piesei in sine, se adauga si o piatra care sa imbogateasca mana ce o poarta, atunci un simplu inel se poate transforma intr-o adevarata poveste ce va dura generatii intregi.

Pietrele utilizate in bijuterii in general si in inele in special sunt numite geme. O gema este orice piatra pretioasa. Gemele au diferite duritati, inregistrate pe o scala numita scala Mohs. De exemplu diamantele au cea mai mare duritate pe scala Mohs si anume 10, iar perlele au o duritate foarte scazuta pe aceeasi scala, si anume 2.5 sau 3.

Tipurile de taieturi si monturi ale pietrelor:

In functie de duritatea ei, si nu numai, fiecare piatra poate fi taiata intr-unul din felurile urmatoare: 

  • Piatra cu taietura fatetata;
  • Piatra caboson;
  • Piatra bruta;
  • Piatra rulata;
  • Piatra sculptata.

Felurile in care sunt taiate pietrele, determina intr-o anumita masura si felul in care vor fi montate in inelele cu piatra:

  1. Pietre fatetate. Acest tip de taietura prinde si reflecta lumina sau culoarea cel mai bine datorita fatetelor din care este compusa suprafata pietrelor. Acest tip de taietura permite montarea pietrelor in casete, cu gherute sau prin tensiune, etc. Pentru a scoate in evidenta frumusetea unei pietre fatetate, aceasta va fi montata de obicei cu ajutorul unor tije subtiri de metal, numite gherute. Daca pietrele fatetate sunt foarte mici, se vor folosi si alte metode de motare, tintuire, cum ar fi „ingroparea” lor material.
  2. Pietre taiate caboson: Acest tip de taietura include o parte plata – „fundul pietrei” si partea superioara, care are forma unei calote. Pietrele taiate in acest fel sunt montate  -  de cele mai multe ori – in casete pe inelele cu piatra. Caseta este folosita in acest caz deoarece sigileaza piatra mult mai sigur decat alte tipuri de tintuire.
  3. Pietrele brute, rulate sau sculptate: in functie de criteriile estetice si cele de utilitate si sigurata aceste pietre pot fi montate in inele in diferite modalitati: casete, tintuite in gherute, ingropate partial in metal sau in tensiune.

De ce alegem sa purtam inele cu piatra?

Sunt numeroase motivele pentru a purta un inel cu piatra:

  • Eleganta naturala, fara niciun efort. Intotdeauna pietrele dintr-un inel, fie ca sunt transparente sau opace, neutre sau puternic colorate, vor aduce un plus de eleganta inelelor in care sunt incasetate, si bineinteles si celor ce le poarta.
  • Moda sustenabila: Inelele cu piatra nu vor iesi niciodata din moda. Ba chiar anumite tipuri de inele cu piatra pot ajunge sa fie vintage si prin asta sa-si sporeasca valoarea. De altfel stim cu totii ca moda este ciclica si obiectele ce au fost o data uitate, vor reveni la un moment dat in voga.
  • Piese versatile – inelele cu piatra pot fi bijuterii extrem de versatile: ne putem concetra o intreaga aparitie, garderoba, in jurul unui inel, il putem folosi ca o piesa de contrast sau chiar sa-l purtam cu fata spre interiorul palmei, ca pe o bijuterie ascunsa.
  • Beneficiu, dar unic dat de natura – multe pietre au fost, din cele mai vechi timpuri, folosite drept protectie, drept amuleta. Inelele cu pietre sunt deseori purtate pentru a transmite din energia lor celor ce le poarta. Un bun exemplu in acest sens sunt pietrele zodiilor: fiecarei luni, sau fiecarei zodii ii apartine o anumite gema, despre care se spune ca ii confera putatorului protectie, ajutor sau, dupa caz, ghidaj.  
  • Frumusete durabila – Purtate cu grija si ferite de socuri fizice sau termice, inelele cu piatra isi pot pastra frumusetea si atractia zeci si zeci de ani, putand fi transmise de la o generatie la alta.

  • In final alegem sa purtam inele cu piatra pentru ca ne plac formele lor, culorile, energia, conexiunea pe care o simtim cu acestea, sau chiar statutul pe care ni-l confera anumite pietre.