Cum trebuie purtate si ingrijite verighetele?
Cand ne alegem verighetele ne gandim ca le vom purta tot restul vietii. Ceea ce nu luam in considerare este ca verighetele sunt de fapt o piesa de bijuterie si ca orice alta piesa de bijuterie, au nevoie de atentie si ingrijire.
In mod corect, la intrarea in casa, ar trebui sa existe un mic loc special amenajat pentru bijuterii, astfel ca atunci cand ajungem acasa, sa le putem scoate si depune acolo, pana la plecare. O bijuterie, fie ea chiar si verigheta, mai ales daca este din metal pretios, nu ar trebui purtata si acasa deoarece:
- Trebuie ferita de a intra in contact cu substantele chimice de spalat sau curatat. Unele dintre ele sunt pe baza de clor si vor dauna culorii metalului, putand fi chiar corozive pentru acesta;
- Trebuie ferita de produsele de infrumusetare sau ingrijire: creme, parfumuri, fixative, solutii de vopsit sau chiar anumite tipuri de sapun. Aceste produse pot si ele contine sulf sau alte substante ce oxideaza metalul din care este lucrata verigheta;
- Casetele pietrelor si chiar pietrele pot suferi daca sunt lovite de obiecte dure; de asemenea in casetele pietrelor se pot aduna nici particule organice (piele, resturi alimentare, sau anorganice (sapun) care in timp vor da verighetei un aspect inestetic, matuit;
- Pielea de sub verighete are nevoie sa fie lasata libera, in contact cu aerul, pentru a se reface si a se pastra sanatoasa, de aceea recomandam scoaterea verighetelor cel putin in timpul noptii.
Urmand toti acesti pasi, viata bijuteriilor dumneavoastra in general, si a verighetelor in special, va creste semnificativ.
Un alt aspect important de stiut este acela ca verighetele, fiind piese de bijuterie des si mult utilizate, au nevoie, asemenea unei masini, de o vizita periodica la bijutier. Aceasta vizita depinde foarte mult de modelul verighetei, insa ar trebui efectauta in mod ideal o data la sase luni, sau cel mult la un an.
In cadrul vizitei la bijutier, care – in cazul unei purtari corecte a verighetelor – la unii producatori este gratuita, deoarece intra in garantia acestora, se va trece prin urmatoarele etape:
- Examinarea vizuala a verighetelor;
- Curatarea verighetelor in baia cu ultrasunele, pentru a elimina toate particulele ce nu apartin piesei;
- Slefuirea verighetelor daca prezinta zgarieturi sau alte urme de uzura
- Inlocuirea pietrelor, daca lipseste vreuna. In cazul in care se constata lipsa pietrei din cauza unei purtari defectuoase, costul inlocuirii ei nu va intra in garantie.
- Placarea sau suflarea cu un nou strat de rodiu sau de aur in cazul in care stratul initial s-a tocit.
In incheiere, pentru doamne, este bine de stiut ca purtarea verighetei alaturi de un alt inel, fie ca este pe acelasi deget sau pe degete diferite, poate avea efecte negative asupra uneia dintre cele doua piese. Frecarea dintre ele poate zgaria, deforma sau chiar subtia piesa mai delicata sau pe cea dintr-un metal mai moale.