Verighete cu diamante
Verighete simple sau verighete cu diamante
Pot fi prea multe diamante pe mana unei femei?
In trecut, o verigheta traditionala era considerata verigheta simpla, din aur alb sau aur galben, cu o latime de aproximativ 6 mm. In zilele noastre, insa, cand maxim o mireasa din 50 cere acest model, verigheta clasica este mai degraba o exceptie decat o regula. Daca te gandesti sa iti comanzi o verigheta cu diamante, va trebui sa iei in considerare cateva aspecte:
- Daca inelul de logodna este un inel solitaire, cu un singur diamant, atunci iti poti alege o verigheta simpla, sau una cu diamante;
- Daca insa inelul de logodna are pe langa piatra centrala si doua siruri mici de diamante, ca o jumatate de inel eternity, atunci verigheta se va potrivi mult mai bine daca are si ea diamante;
- De obicei o verigheta cu diamante cu o latime mai mare va scoate in evidenta in mod placut un inel de logodna cu o piatra centrala si doua siruri subtiri de diamante;
- Daca insa latimea inelului de logodna este mare (mai mare de 4 mm), atunci e necesar ca verigheta cu diamante sa fie un pic mai ingusta (in jur de 2.5 mm – 3 mm), pentru a nu fi inconfortabila la purtarea de zi cu zi.
Tipuri de verighete cu diamante:
Exista mai multe stiluri pentru verighetele cu diamante:
- O banda mai lata de metal simplu, cu doar un brau central de diamante. Diamantele la randul lor pot fi de diferite forme (rotunde, patrate, baghete, triunghiulare) sau marimi (de la 0.8 mm pana la 3 mm, sau daca verigheta o permite, chiar mai mari)
- O banda de metal cu o latime de aproximativ 6 mm pe care sunt presarate diamante. Diamantele poti fi presarate in grupuri, sau singulare, pot reprezenta modele sau poti fi inserate aleatoriu;
- Verigheta poate avea un singur diamant micut, pentru a pastra aceeasi nota ca si inelul de logodna;
- Verighete tip inelele eternity, adica verighete create dintr-o banda de diamante. Caracteristica acestor tipuri de verighete este faptul ca suprafata predominanta este acoperita de un sir de diamante, metalul pretios reprezentand doar cadrul, marginea inelului.
Cum sunt prinse (tintuite) diamantele in verighete:
Deoarece ne gandim la verighete ca la bijuteriile pe care le vom purta cel mai mult si cel mai des, ele vor trebui sa intruneasca anumite calitati:
- Sa fie comode;
- Sa nu agate;
- Sa fie rezistente;
Cu cat verigheta cu diamante este mai lata, cu atat sunt mai mari sansele ca ea sa reziste mai mult, fara sa apara mici defecte.
De aceea, cand veti decide marimea diamantelor din verigheta dumneavoastra, asigurati-va ca latimea partii de metal este cu 0.3 mm mai mare decat cel mai mare diamant din verigheta.
De exemplu daca va doriti o verigheta in care vor fi incasetate diamante rotunde cu diametrul de 2 mm, atunci latimea verighetei trebuie sa fie de minim 2.3 mm.
Astfel diamantele sunt protejate de partea metalica a verighetei si se evita riscul ca in timp, prin lovirea verighetei de inelul de logodna sau de alte obiecte dure, diamantele sa poata fi pierdute.
Felul in care sunt tintuite diamantele este de asemenea esential pentru a va bucura pe termen lung de o verigheta confortabila si eleganta.
Diamantele pot fi:
- „ingropate” in metal, daca sunt suficient de mici;
- Incasetate, caz in care vor fi mai inalte decat verigheta in sine;
- Incasetate intr-un „canal” de metal in cazul verighetelor tip inel eternity;
- Prinse in „gherute” comune mai multor diamante invecinate, in cazul diamantelor prinse strans unul langa altul, tip cluster, cuib sau ciorchine.
Toate tipurile de prinderi sunt rezistente atata timp cat sunt bine relizate de catre bijutier si purtate cu grija de catre posesori.
Cele patru C-uri ale unui diamant:
Daca doriti sa achizitionati o pereche de verighete cu diamante, este important sa va familiarizati cu cele 4 c-uri alte diamantelor, pentru a stii atat ce buget va trebui sa pregatiti, cat si la ce anume sa va asteptati cand veti vedea piesele finale.
Aceste informatii sunt solicitate in special pentru diamantele mai mari, cum sunt cele din inelele de logodna, insa pot fi cerute si pentru certificatele ce insotesc verighetele cu diamante:
1. „Cut” sau taietura
Cel mai adesea taietura unui diamant este gradata intr-unul din urmatoarele moduri: excelenta, foarte buna, buna, corecta sau slaba: excellent, very good, good, fair or poor. Acesta este unul dintre factorii determinati ai pretului unui diamant.
2. „Colour” - culoare
Pentru diamantele incolore in special, exista mai multe standarde cu ajutorul carora le este masurata nuanta. Unul dintre cele mai cunoscute este sistemul GIA (Gemological Institute of America), a carei scala incepe de la litera D, pana la litera Z, unde D reprezinta diamantele fara nicio culoare, cel mai aproape de perfectiune:
- D-F = Incolore (Colorless)
- G-J = Aproape incolore (Near Colorless)
- K-M = Pale, vagi, slabe (Faint)
- N-R = Foarte usor nuantate (Very Light)
- S-Z = Usor nuantate (Light)
- FL si IF: Clariatatea diamantelor se masoara cu ajutorul unei scale care incepe cu FL si IF. FL = flowless, adica fara defecte. Mai putin de 1% din toate diamantele existente pe piata internationala sunt incluse in aceasta categorie: FL sau IF.
- VVS1 si VVS2: Urmatoarea treapta este VVS1 si VVS2, care se traduce prin incluziuni foarte, foarte mici (very very slightly included ).
- VS1 si VS2: Urmatorul pas ar fi VS1 si VS2, adica incluziuni foarte mici (very slightly included)
- SI1 si SI2: urmatoarea etapa este SI1 si SI2, adica incluziuni mici (slightly included)
- I1, I2 si I3: este cea din urma treapta a acestei categorii si inseamna incluziuni vizibile cu ochiul liber.
Cu cat un diamant are incluziuni mai mici, cu atat calitatea lui este mai ridicata, si implicit pretul mai mare.
4. „Carat” sau dimensiunea in carate a diamantului.
Caratul reprezinta masura greutatii unui diamant, si nu a dimensiunii acestuia. De aceea este posibil ca doua diamante cu dimensiuni diferite, ca aiba acelasi carajat datorita unor taieturi diferite ale celor doua pietre. Cu cat caratajul unui diamant este mai mare, cu atat este si pretul mai ridicat.
5. CertificareaS-ar mai putea nota si un al cincilea „C”, si anume certificarea. Valoarea unui diamant este mai ridicata daca are un certificat semnat de un gemolog, sau cu atat mai mult de o institutie de renume international.
Verighete cu diamante: Intrebari frecvente
- Este ok daca verigheta miresei are diamante si cea a mirelui nu?
- Este absolut ok daca verigheta miresei contine diamante, iar cea a mirelui nu. Puteti avea alte elemente comune pe verighete. O varianta – din ce in ce mai des intalnita – este incrustarea unui diamant in interiorul verighetei lui, langa gravura numelui tau, ca element comun celor doua verighete.
- Este ok ca si mirele sa aiba o verigheta cu diamante?
- Sunt multe cupluri unde ambii parteneri decid sa aiba diamante tintuite in verighete. Puteti decide ca ambele verighete sa fie tintuite cu diamante incolore, sau diamantele miresei sa fie albe si ale mirelui negre. Vor face astfel o pereche de verighete foarte moderne si sic.
- Ce forma ar trebui sa aiba diamantele din verigheta?
- Desi nu este o regula clara, cel mai des folosite taieturi pentru diamantele dintr-o verigheta sunt cele rotunde. Pe loc secund se regasesc diamantele bagheta sau patrate, pentru verighetele de tip eternity. In cele din urma, insa, este important ca diamantele din verigheta sa se asorteze cu inelul de logodna si cu stilul tau.
- Daca inelul de logodna este alb, pot purta verigheta din aur galben?
- Da, combinatia de aur alb si aur galben este foarte des intalnita atat daca vorbim de bijuterii diferite, cat si chiar in cadrul aceleiasi bijuterii.
- Ce culoare ar trebui sa fie diamantele dintr-o verigheta?
- Cele mai des utilizate diamante sunt cele incolore, cu toate acestea nu exista o regula care sa decida asupra acestui aspect. Singurele detalii ce trebuie luate in considerare sunt: personalitatea celei care poarta verigheta si versatilitatea.
Avand in vedere ca verigheta este bijuteria cea mai des purtata, aceasta va trebui sa se asorteze de-a lungul timpului mai multor tinute. De aceea recomandam verighetele cu diamante incolore sau diamante usor colorate.
Intretinerea verighetelor cu diamante:
Verighetele cu diamante trebuie purtate cu grija, pentru a evita indoirea sau deformarea lor si prin asta evitarea riscului de a pierde diamantele.
Evitati mersul la sala sau ridicarea obiectelor grele cand purtati verighetele cu diamante.
Pentru a le curata sau slefui inca o data, va recomandam vizitarea unui bijutier.