Verighete

Verighete: Ce semnifica simobilistica?

Se crede ca ideea de a oferi un inel din aur a inceput in Egiptul antic, unde faraonilor li se acorda nemurirea printr-un inel, datorita formei acestuia, fara un inceput si fara un sfarsit.

Acest obicei s-a perpetuat mai apoi si la alte popoare, devenind o traditie sa dai un inel persoanei alese, in cadrul ceremoniei de casatorie, ca o promisiune de iubire eterna. 

De-a lungul timpului verighetele au luat diferite forme si au fost create din nenumarate tipuri de material, de la canepa si stuf, pana la os, lemn si bineinteles metal. 

In perioada bizantina a inceput si personalizarea verighetelor, prin gravarea figurilor celor doi indragostiti pe exteriorul lor.

In perioada Renasterii, au fost foarte la moda verighetele pe al caror exterior se inscriptionau versuri.

Cu timpul mesajele gravate pe verighete au devenit mai personale si notarea lor a inceput sa se realizeze pe interiorul inelelor. 

Dar oricare ar fi istoria ei, verigheta este cu siguranta cea mai romantica piesa de bijuterie pe care o vei purta, incarcata cu promisiunea unei iubiri fara sfarsit. 

Verighete: Pe ce mana se poarta?

In ziua de azi cuplurile au libertate deplina asupra modului in care poarta verighetele, pe oricare deget, al oricarei maini, sau chiar prinsa pe un lantisor, la gat, in dreptul inimii. In mod clasic insa, verigheta se poarta pe al patrulea deget – degetul inelar – al mainii stangi.

In trecut se credea ca acesta este degetul de unde incepe o vena numita „vena dragostei”, „vena amoris”, care duce direct la inima, iar purtarea verighetei pe acest deget ar crea o legatura directa si continua intre cei doi soti.  

Cum alegi verigheta?

Primul criteriu de alegere al unei verighete este, pentru cei mai multi dintre noi, cel al esteticii, dupa care vine si cel al functionalitatii. Majoritatea persoanelor isi doresc o verigheta care sa spuna o poveste, sa fie frumoasa, si abia apoi ne gandim la gradul de confort, la latimea sau grosimea acesteia. 


Verighete: elemente

Atunci cand ne alegem verighetele este important sa tinem cont de cateva detalii tehnice: 

  1. Materialul verighetelor:

Cand ne gandim la verighete, in mod clasic, ni se iveste automat in minte ideea de aur. Cu toate acestea, deseori intalnim si verighete din:

Verighetele ar trebui sa reziste o viata intreaga, de aceea metalul din care sunt facute este foarte important. Daca stii ca esti o persoana care lucreaza mult cu mainile, ar trebui sa te indrepti spre un material mai rezistent cum ar fi tantalul, titanul sau tungstenul , metale mult mai dure decat clasicul aur alb sau platina.

Profilul

Acesta arata practic forma inelului si poate fi : 



 

In forma de D: In acest caz, partea interioara a verighetei va fi lipita de piele, iar cea exterioara va fi usor bombata. Marginile sunt de obicei usor rotunjite, pentru a nu deranja si rani pielea.


 

Profil drept, cu toate marginile rotunjite. Acest profil este folosit pentru a da verighetelor un aer clasic. Cand se foloseste acest profil, foarte important sa se aleaga o grosime adecvata a materialului, pentru a nu se resimti niciun disconfort. 


 

Profil drept, fara margini rotunjite. Acest profil este folosit pentru a da verighetelor o nota puternica, masculina. Si in acest caz este foarte importanta alegerea unei  grosimi adecvate a materialului, pentru a nu se resimti niciun disconfort. 


 

Profil rotunjit pe interior si drept pe exterior. Acest tip de profil este foarte confortabil pentru degetul pe care este purtata verigheta, facand-o usor de scos de pe deget.


 

Profil bombat pe interior si pe exterior, cu marginile rotunjite. Acest tip de profil este de departe cel mai comod tip de verigheta existenta. 


 

Profil bombat pe interior si pe exterior, cu marginile usor drepte. Un profil usor de purtat, care creaza senzatia de comoditate, lasand o suprafata mai mare a pielii in contact direct cu aerul. 


 

Profil drept, atat la interior cat si la exterior, cu marginile bombate si rotunjite. Acest profil este folosit pentru a da verighetelor un aer clasic, creand in acelasi timp un confort sporit al pielii. 

Latimea verighetelor

In mod clasic, latimea verighetelor purtate in tara noastra este de aproximativ 6 mm. Moda insa s-a schimbat si in ultimii ani se observa doua tendinte majore:

  • Pe de o parte sunt persoanele care agreaza piesele minimaliste si care isi doresc o verigheta subtire de aproximativ 2-3 mm;
  • Pe de alta parte sunt cei carora le plac piesele mai mari, cu mai multe detalii, ale caror verighete pot avea latimi de pana la 10 mm.

Din punct de vedere al comoditatii, noi recomandam verighetele care sa nu depaseasca 7-8 mm.

Grosimea verighetelor

Din punct de vedere al confortului, latimea si grosimea unei verighete sunt intr-un raport invers proportional, adica cu cat este mai mica latimea, cu atat poate fi mai mare grosimea si invers: cu cat creste latimea, cu atat poate fi mai scazuta grosimea profilului. 

In general grosimea medie a unei verighete este intre 1mm – 1.6 mm. 

In momentul in care veti alege alaturi de noi verighetele potrivite, va vom invita sa probati mai multe mostre, pentru a decide impreuna care sunt cele care vi se potrivesc cel mai bine.  

Finisajul verighetelor

Finisajul verighetelor difera de la model la model si poate depinde de mai multi factori, dintre care cel mai important, dar nu singurul, ar fi designul.

Daca de exemplu alegem o verigheta cu design organic, textura, finisajul acesteia va fi realizat prin alternarea unor parti lucioase cu altele mate.

Daca dimpotriva, ne dorim o pereche de verighete geometrice, atunci acestea pot avea texturi lucioase, mate, zgariate, ciocanite, periate, cu aspect crapat, sau sablat. Tipurile de zgarieturi pot fi si ele neregulate sau paralele.

Este important de stiut ca orice tip de finisaj se poate degrada in timp, cu foarte mici exceptii.

Daca vorbim despre verighetele din metal pretios, atunci, in conditiile unei purtari zilnice a verighetelor, refacerea finisajului acestora va fi necesara undeva la fiecare 6 luni sau un an. 

Verighete: numarul și pozitia pietrelor

La capitolul pietre, doamnele prefera in general verighete cu pietre, pe cand domnii verighetele simple. 

Pentru doamne:

  • daca alegeti sa purtati verigheta langa inelul de logodna, aceasta va fi simpla sau avea un model format din pietre mici, pentru a nu intra in competitie cu piatra inelului de logodna. Decizia de a purta inelul de logodna pe acelasi deget cu verigheta apartine fiecarei mirese in parte. In mod traditional, schimbarea inelului de logodna de pe mana stanga pe cea dreapta se face in cazul cununiei religioase.
  • Pietrele vor fi de cele mai multe ori diamante albe, sau, mai rar, negre, pentru a fi usor de purtat in orice zi si usor de accesorizat oricarei tinute.

Pentru domni:

  • Verigheta este de cele mai multe ori simpla, fara pietre.
  • Pentru cei ce totusi aleg un model cu pietre, acesta contine doua-trei diamante, de cele mai multe ori negre, sau o piatra tintuita pe interiorul verighetei, langa gravura.

Verighete: Gravura, adauga o nota personala...

Gravura verighetelor este operatiunea care sa face la final, dupa ce tot restul detaliilor a fost fixat. In general gravura se face pe interiorul verighetelor, insa nu este obligatoriu.

In mod clasic, in interiorul verighetei se va grava data casatoriei si numele partenerului. In ultima perioada insa, tot mai multe persoane aleg sa schimbe traditia prin adaugarea unor elemente personale, precum diminutive, cuvinte de alint, promisiuni sau chiar a locului unde s-au intalnit pentru prima data. 

Consultati-va mereu cu bijutierul dumneavoastra, pentru a vedea daca este spatiu pentru gravura dorita si lasati-va imaginatia libera!