Inele cu diamant

Inele cu diamant: Un cadou perfect pentru persoana iubita!

Pentru a putea vorbi despre inele cu diamante, trebuie sa avem mai intai cateva informatii despre diamante.

Diamantele sunt in ultima perioada pietrele pretioase cele mai dorite si cele mai solicitate, fie ca ne gandim la inele pentru doamne sau pentru domni.

Daca alegem sa discutam despre inelele de dama, atunci diamantele preferate vor fi cele incolore, sau in culori calde, cu pietre cat mai mari. Pentru domni, insa, sunt mult mai intalnite piesele de bijuterie cu diamante negre.

Pentru diamantele transparente, cele mai importante proprietati sunt cei 4 C: color, clarity, cut and carat, adica culoare, claritate, taietura si carat.

Ce certificat de autenticitate trebuie sa aiba un inel cu diamant?

Un inel cu diamant trebuie sa fie insotit de un certificat de autenticitate emis de un laborator de evaluare a diamantelor recunoscut.

Acest certificat trebuie sa contina informatii detaliate despre diamant, cum ar fi greutatea, dimensiunea, forma, culoarea, claritatea si alte caracteristici ale diamantului.

Acest certificat ofera informatii despre calitatea si autenticitatea diamantului si asigura cumparatorul ca a primit un diamant autentic.

Printre cele mai populare certificate autenticitate enumeram: 

  1. Institutul Gemologic American (GIA)
  2. Societatea Americană de Gemologie (AGS)
  3. Institutul Gemologic Internațional (IGI)
  4. Hoge Raad voor Diamant (HRD)
  5. Laboratorul Gemologic European (EGL)

Care sunt caracteristicile unui inel cu diamant?

Un inel cu diamant este un simbol al iubirii și al împlinirii. Acesta poate fi realizat din aur, platina sau orice alt metal prețios. Forma inelului poate fi rotundă, ovală, patrulateră sau orice altă formă dorită.

Diamantul poate fi montat în orice tip de inel, în funcție de preferințele persoanei care îl poartă. Briliantul poate fi unul simplu sau poate fi înconjurat de alte pietre prețioase, cum ar fi rubine, safire sau smaralde.

De asemenea, poate fi înconjurat de diamante mici, care sunt cunoscute sub numele de pavaj. Acestea pot fi montate în orice tip de formă sau model. În plus, inelul cu diamant poate fi decorat cu modele sau gravuri. Acestea pot fi simple sau complexe și pot adăuga un plus de personalitate și stil inelului.

Culoarea inelelor cu diamante:

Daca discutam despre culoare, atunci trebuie sa stim ca diamantele sunt gradate pe litere, incepand de la litera „D”, si nu de la „A”, cum ne-am fi asteptat. Pretul lor scade cu cat ne apropiem de finalul alfabetului. Astfel, preturile vor fi mai ridicate daca inelul are un diamant cu o culoare „D”, decat unul de culoare „G”, sau „I” sau „Z”:

  • D-F = fara culoare, incolore
  • G-J = aproape incolore
  • K-M = foarte, foarte putin colorate (faint)
  • N-R = foarte putin colorate (very light)
  • S-Z = putin colorate (light)

Orice diamant a carui culoare este gradata dupa litera „Z”, este denumit „fancy” din punct de vedere al culorii. In aceasta categorie intra toate nuantele de roz, portocaliu, maro (brown), verde, albastru, indigo, etc.

Multe dintre diamante colorate din piata, provin din diamante maro, a caror culoare a fost transformata in roz, verde, albastru, etc, prin diferite procese de intensificare sau schimbare a culorii.

Inele cu diamant: Caratajul

Intre inelele cu diamante, cele mai des intalnite pietre sunt cele al caror carataj ajunge pana la 0.25 carate, deoarece dupa 0.3 carate, pretul acestora creste exponential. Pentru un inel de logodna, in general se porneste de la o piatra de 0.1 carate, adica un diamant cu un diametru de aproximativ 3.1 mm. 

Pentru inelele „eternity”, cu diamante de jur-imprejur, diametrul pietrei va determina si finetea piesei, motiv pentru care cele mai des intalnite diamante din acest tip de bijuterie au, in general, intre 1.5 mm si 2 mm.

Inele cu diamanate: Cut, taietura:

Taietura cea mai populara in zilele noastre este taietura „briliant”. Popularitatea acestui tip de taietura consta in faptul ca a fost gandit astfel incat cele 57 sau 58 de fatete ale diamantului sa surprinda si sa reflecte cel mai bine lumina.

⚠️ Atentie!Briliantul nu este un alt tip de diamant, ci este denumirea felului in care au fost taiate anumite diamante, pentru a capta mai bine lumina.  

Pe langa taietura „briliant”, exista multe alte tipuri de taieturi, fiecare avand farmecul ei, insa mare majoritate sunt mult mai ieftine decat taiatura briliant.

Putem enumera tipuri de taieturi precum: marchiza, cushion, trilion, bagheta, smarald, para, princess, Asscher, insa si unele personalizate, in diferite forme de animale: cal, pisica, delfin, etc.

Claritate inelelor cu diamante.

Claritatea este de asemenea un aspect foarte important in stabilirea pretului unui diamant. Cu cat diamantul este mai „curat”, adica are mai putine defecte si incluziuni, cu atat pretul lui este mai ridicat.

In mod clasic, standardizat, claritatea diamantelor se imparte, in functie de numarul de incluziuni existente, in:

  • Foarte greu de observat: IF sau VVS1
  • Greu de observat: VVS2, VS1
  • Normal de observat: VS2
  • Usor de observat: SI1
  • Foarte usor de observat: SI2, SI3, I1, I2, I3.

Inele cu diamant: Transparenta

Transparenta este tot o caracteristica a diamantului care tine de claritate. Cu cat un diamant este mai transparent, cu atat pretul lui este mai ridicat. Din acest punct de vedere diamantele se impart in :

  • Transparent
  • Semitransparent
  • Translucid
  • Semi translucid
  • Opac

 Daca vorbim insa de diamante de culori inchise sau chiar negre, aceasta impartire nu mai este valabila, deoarece spre exemplu diamantele negre sunt opace.

Mai exista pe piata un trend care consta in a vinde diamantele cu o claritate inferioara cu denumirea comerciala de diamante „salt and peper”.

Tipul acesta de diamante sunt atat de pline de incluziuni de alte cristale (care nu sunt diamante), incat unele dintre ele sunt considerate – de catre anumiti comercianti - neetic de a fi tranzactionate.  

Contrar credintei cumva inradacinate ca diamantele nu se pot monta decat in aur sau platina, exista nenumarate bijuterii fabuloase din alte metale sau materiale, care au si diamante tintuite. Puteti astfel gasi sau crea alaturi de designerii nostri piese din argint, aur, platina sau titan cu diferite tipuri de diamante.

Cat costa un inel cu diamant?

Costul unui inel cu diamant poate varia in functie de marimea, calitatea si designul diamantului. De obicei, preturile incep de la cateva sute de lei si pot ajunge la mii de lei.

Care sunt regulile de intretinere a unui inel cu diamant?

Un inel cu diamant poate fi o bijuterie frumoasa si durabila, daca este intretinut corect. Iata cateva reguli simple de intretinere a unui inel cu diamant:

  • Evita sa porti inelul in timpul activitatilor casnice sau sportive.
  • Nu lasa inelul cu diamant in contact cu produse chimice sau detergenti.
  • Sterge inelul cu un material moale si curat.
  • Depoziteaza inelul intr-un loc uscat si intunecat.
  • Verifica periodic inelul pentru a te asigura ca nu exista defecte.

In concluzie, inelele cu diamant sunt un cadou perfect pentru persoana iubita. Daca urmezi regulile de intretinere, acesta poate fi o bijuterie frumoasa si durabila.