Bratari Martisor

Bratari martisor - Introducere:

Martisorul, mica piesa de bijuterie, este purtat de fete si femei la mana, la gat sau prins in piept, si este incoronat drept simbolul oficial al primaverii, in fiecare zi de 1 martie.

Originea bratilor martisor si a martisorului

Razboi - pace

Originile martisorului nu sunt cunoscute exact, dar se crede ca acest obicei a inceput in timpul Imperiului Roman, cand Anul Nou nu era sarbatorit ca acum, la final de decembrie, ci reprezenta prima zi a primaverii, in luna lui Marte.

Marte era considerat un zeu dual, atat zeul razboiului si al mortii, cat si al fertilitatii, vietii si vegetatiei. Aceasta dualitate este transpusa in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosu — razboi.

Pietricele vopsite in alb si rosu de peste 8000 de ani

Martisorul este insa o traditie cu mult mai veche decat existenta Imperiului Roman, deoarece cercetari arheologice efectuate in Romania au scos la iveala amulete asemanatoare martisorului, cu o vechime de aproximativ 8000 de ani. Aceste amuletele erau realizate din pietricele vopsite în alb și rosu si erau purtate la gat.

Bratari martisor – moneda de aur sau de argint, pandantiv pentru copii

In anumite parti din Moldova si Bucovina se presupune ca in trecut martisorul era facut dintr-o moneda de aur sau argint, prinsa cu ata alb-rosie pe post de pandantiv norocos in jurul gatului copiilor sau purtat drept bratara martisor la manute.

Aceeasi traditie o aveau si fetele adolescente din zona Dobrogei, cu mici diferente. Ele purtau martisorul la gat doar in primele 12 zile ale lunii Martie, dupa care isi prindeau firul in par si pastrau moneda.

La venirea primelor berze, sau la inflorirea copacilor, prindeau martisorul de ramurile in flori, iar de banut cumparau cas. Se credea ca aceste bratari de martisor purtau noroc copiilor si ii ajutau sa fie curati si sanatosi ca argintul sau aurul la venirea primaverii.

In zilele noastre banutul este din aur sau argint facut in atelierele Iuka si pe el se poate grava cea mai frumoasa amintire sau dorinta. Acest banut se va transforma apoi in bratara de martisor de la Iuka.

Cat timp se poarta martisorul

Pe 1 Martie doamnele si domnisoarele primesc martisoare de la domni, si le poarta timp de doua saptamani sau pe intreaga durata a lunii martie. Martisorul este dat jos pentru a fi prins intr-un pom roditor, un copac inflorit. Se pune ca atunci este momentul cand daca iti vei pune o dorinta, se va indeplini.

In alte zone alte tarii, doamnele ofera martisoare barbatilor pe 1 martie, urmand ca acestia sa le ofere si ei, la randul lor, martisoare femeilor pe 8 martie.

In zona Dobrogei, martisorul se va purta pana la venirea berzelor, apoi va fi aruncat in sus, spre cer, pentru ca anul sa fie numai voie buna si norocul sa fie inaripat.

In unele zone din Transilvania, martisorul este purtat doua saptamani, dupa care este atarnat de usi, ferestre sau de coarnele animalelor domestice ca sa sperie duhurile rele.

Legenda spune ca acest fir impletit reprezinta firul zilelor din an si a fost tors de Baba Dochia. Bratarile noastre de martisor, au pe langa acest fir incarcat de legenda si de protectia ultimilor 8000 de ani, cate un mic charm, un mic element din metal pretios, care este si el plin de noroc si energie pozitiva.


Intrebari frecvente despre bratari Martisor:


I: Cand se poarta bratari Martisor?
R: Bratarile martisor se poarta in perioada 1 martie pana la 9 martie, aceasta fiind considerata perioada de primavara in calendarul traditional romanesc. 

I: Ce reprezinta culorile alb si rosu din bratarile Martisor?
R: Fiecare culoare din bratarile Martisor au o semnificatie simbolica: albul reprezinta zapada si frigul, in timp ce rosul reprezinta sangele si viata.

I: De ce este considerat Martisor un dar de noroc?
R: Martisorul este considerat un dar de noroc datorita simbolismului sau de renastere si speranta, precum si a traditiei indelungata din cultura romaneasca.

Bratari Martisor Concluzie 

Martisorul este o traditie veche si importanta care simbolizeaza iubirea, frumusetea si sanatatea. Indiferent daca este purtat ca talisman sau daruit persoanelor dragi, acesta poate fi un semn al renasterii si al noilor inceputuri.

Asadar, incearca sa incluzi acesta traditie in viata ta si sa simbolizezi iubirea, frumusetea si sanatatea prin darul unui martisor.

Inele din Aur cu Diamant

Inele din Aur cu Diamant

Descopera selectia noastra de bijuterii din aur si diamante

Vezi colectia
Coliere cu diamant

Coliere cu diamant

Colier din aur 14K si "Naked Diamond"

Vezi oferta ♥