Verighete din aur

Verighete aur: traditie si eleganta

Cand vine vremea sa ne alegem verighetele, de cele mai multe ori preferam sa mergem pe varianta traditionala, clasica si anume aceea a verighetelor din aur.

De aceea, in România, desi in ultimii ani moda incepe sa se schimbe in favoarea persoanelor care prefera si alte metale precum: argintul, titanul, tantalul sau tungstenul, inca predomina verighetele lucrate in aur. 

De aceea este important sa aflam cateva detalii despre aur, acest metal atat de indragit de-a lungul timpurilor. 

Verighete aur: caracteristicile metalului

Metal cu simbolul chimic „Au”, aurul are urmatoarele caracteristici principale:

  • Este un bun conductor de caldura si electicitate
  • Este ductil, adica poate fi tras in fire sau foi foarte subtiri
  • Reflecta foarte puternic caldura si lumina. De aceea pe castile cosmonautilor ce sunt trimisi in spatiu se pune o pelicula atat de fina de aur, incat este transparenta, dar care totusi ii protejeaza de caldura si lumina soarelui.
  • Este foarte maleabil, din el rezultand bijuterii extrem de fine si de rezistente.

Verighete aur: Karatajul

Unitatea de masura pentru determinarea puritatii aurului este karatul, cu prescurtarea kt.. In cazul in care vorbim de aur pur, adica de o puritate de 999 ‰, acesta are 24 Kt (karate).

Aurul de 24 kt este in general mult prea moale pentru a fi utilizat ca atare in bijuterii si de aceea este aliat cu alte metale in vederea cresterii duritatii. Vom intalni astfel bijuterii din aur de: 

  • 8 kt, adica 333‰ este aur pur, restul pana la 999‰ fiind aliaj;
  • 9 kt, adica 375‰ este aur pur, restul pana la 999‰ fiind aliaj;
  • 14 kt, adica 585‰ este aur pur, restul pana la 999‰ fiind aliaj;
  • 18 kt, adica 750‰ este aur pur, restul pana la 999‰ fiind aliaj;
  • 20 kt, adica 833‰ este aur pur, restul pana la 999‰ fiind aliaj sau chiar
  • 22 kt, adica 916‰ este aur pur, restul pana la 999‰ fiind aliaj;

In Romania, in prelucrarea aurului pentru verighete cel mai des intalnit karataj este acela de 14 kt sau de 18 kt.

De asemenea in prezent aliajele folosite in Europa sunt formate din metale hipoalergenice, in timp ce unele din aliajele folosite in urma cu 15-20 de ani au fost declarate daunatoare si au fost scoase in afara legii. 

Culoarea aurului

Aurul pur, cel de 24kt este galben. De aici, prin alierea lui cu alte metale, precum si prin placare sau suflare, aurul isi poate schimba culoarea, devenind alb, gri, galben-verzui, roz, rosu sau sau chiar negru.

  • Aurul roz sau rosu este rezultat din alierea aurului pur, de 24 kt, cu un aliaj in care predomina cupru. 
  • Aurul alb este de fapt tot alierea aurului pur, si scaderea automata a puritatii acestuia, cu un aliaj de ii da o nuanta de alb-gri sau alb-galbui. In acest caz urmatorul pas este acela de suflare sau placare cu rodiu alb. Rezultatul este acela al aurului alb stralucitor pe care-l cunoastem cu totii din vitrinele magazinelor de bijuterii
  • Aurul negru este de fapt orice tip de aur: galben, alb sau roz, care a fost mai apoi suflat sau placat cu rodiu negru. 
  • In cazul verighetelor suflate sau placate, partial sau in totalitate, este necesara vizita perioadica la bijutieri, pentru slefuire si reaplicare a stratului de rodiu. 

Verighete aur: elementele de baza

Atunci cand ne alegem verighetele este important sa tinem cont de cateva detalii tehnice: 

Pentru a va asigura succesul in alegerea verighetelor ideale din aur, aceste detalii trebuie decise impreuna cu un bijutier profesionist, care poate raspunde la toate intrebarile dumneavoastra. De aceea va asteptam sa ne contactati fizic sau online.

Cat costa o verigheta de aur?

Costul unei verighete de aur depinde de calitatea metalului folosit, de dimensiune, cantitatea de aur din compozitie si daca sunt incluse si alte elemente precum pietre pretioase sau diamante. In general, pretul unei verighete de aur variaza de la cateva zeci de lei pana la cateva mii de lei, in functie de caracteristicile acesteia.

Cat de grele sunt verighetele de aur?

Verighetele din aur variaza in greutate în functie de tipul de aur folosit si de design. Verighetele simple au tendinta sa fie mai usoare, in timp ce cele mai elaborate pot fi destul de grele. Greutatea tipica a unei verighete de aur poate varia de la aproximativ 1.5 grame pana la peste 20 de grame, verighetele Iuka au o greutate medie de ≈ 7.3 gr